Utrecht_-_coat_of_arms

Schaken in Utrecht

Over schaken in Utrecht

Schaken in Utrecht is een initiatief van Stibus. Alle schaakclubs in Utrecht werken samen om het schaken in Utrecht te promoten en om initiatieven te ontwikkelen voor alle gezamenlijke schaakclubs in Utrecht.

220103 Stibus Woonkamer Open v3 13 dec-min

Het Stibus Woonkamer Open!

Deze corona-crisis vraagt om inventiviteit. De verenigde schaakverenigingen in Utrecht (Stibus) willen de mogelijkheid bieden te blijven schaken, tegen tegenstanders van gelijke sterkte. Maar wel zo veilig mogelijk.
Het concept van het Woonkamer Open is al eerder uitgevoerd bij Paul Keres (PK Woonkamer Open I & II) en bij Moira-Domtoren (het Lentetoernooi). Het idee wordt nu beschikbaar voor alle spelers en oud-spelers van alle Utrechtse schaakverenigingen. Het Stibus Woonkamer Open heeft 7 ronden en wordt georganiseerd onder de vlag van Stibus. Het is daarmee tevens het eerste evenement dat vanuit www.schakeninutrecht.nl wordt georganiseerd.

In het Woonkamer Open-format word je uitgenodigd om per ronde twee rapidpartijen (tegen dezelfde tegenstander) met het speeltempo van 20 minuten per partij en 10 seconden increment te spelen. Dit mag thuis in de woonkamer… of op de club (als die open is), op een vrijdagmiddag tijdens Schaakcafé in Dijckzigt, een schaakbord in het Koningin Maximapark of online op Lichess. Net waar beide spelers zich prettig bij voelen. Elke ronde van twee weken kun je kiezen om mee te doen waarbij je je speelvoorkeur (online t.o.v. offline) aangeeft. De indeling wordt zoveel mogelijk gemaakt o.b.v. saldo en speelvoorkeuren en wordt op maandag bekendgemaakt. Binnen twee weken speel je de partijen en geef je de uitslagen door. Hieronder staat de informatie nog eens duidelijk op een rijtje. Schrijf je eenmalig in voor het Stibus Woonkamer Open onderaan deze pagina. Na inschrijving bij het toernooi moet je je ook nog even aanmelden voor de eerste ronde via de pagina van ronde 1, tenminste als je meteen in ronde 1 wil starten. Op maandag 13 december wordt de indeling van de eerste ronde bekend gemaakt op de site en per mail. Namens de Utrechtse schaakclubs en Schaakcafé Dijckzigt hopen we op vele mooie schaakmatches in diverse (online) woonkamers!

Hoe werkt het Stibus Woonkamer Open?

Je schrijft je eenmalig in voor het toernooi (zie onderaan deze pagina).
Een ronde duurt twee weken, je bepaalt zelf of je die ronde mee wil doen.
In de ronde die aan een ronde vooraf gaat, kun je je aanmelden voor de volgende ronde. Aanmelden kan op het formulier op de rondepagina (zie hier bijvoorbeeld de pagina van ronde 1)
Elke ronde (2 weken) wordt de indeling op maandag op de website gepubliceerd. De indeling proberen we zoveel mogelijk op basis van saldo en speelvoorkeuren te doen.
Benader je tegenstander snel en spreek af om online of offline met elkaar twee partijen (wit & zwart) te schaken.
Het speeltempo van de twee partijen (wit en zwart) bedraagt 20 minuten + 10 seconden increment
De winnaar geeft de uitslag uiterlijk zondag het einde van de ronde door op het uitslagenformulier dat je bij alle rondepagina’s vindt. Stem bij 1-1 even af wie de uitslag doorgeeft.
Dit verloopt zo 7 ronde, 14 weken lang. Ronde 1 start op maandag 13 december en ronde 7 eindigt op zondag 20 maart. Elke ronde van 2 weken kun je kiezen of je meedoet.

Online en offline

Om het toernooi ook aantrekkelijk te maken voor schakers die minder plezier beleven aan online schaak, wil de organisatie het mogelijk maken dat deelnemers hun tegenstander thuis in hun woonkamer uitnodigen om de match offline te spelen. Er wordt alleen offline gespeeld als beide spelers dat willen, en het corona-technisch mogelijk is.

Spelers spreken met elkaar af waar, hoe en wanneer ze spelen. Daar hebben ze maximaal twee weken de tijd voor. Om de partijen in lichess te spelen, daag je je tegenstander daar uit. Het speeltempo van het Stibus Woonkamer Open is 20 minuten + 10 seconden increment. Verder is er de mogelijkheid om bij je club een digitale klok te lenen
Aanmelden per ronde

Ronde 1 loopt van maandag 13 december t/m zondag 2 januari. Aanmelden voor ronde 1 kan t/m zondag 18 december. Dit kun je doen (nadat je je voor het toernooi ingeschreven hebt onderaan deze pagina), op de websitepagina van ronde 1.

Let op dat je zowel voor het toernooi inschrijft (zie onder) als aanmeldt voor ronde 1.

Uitslagen doorgeven

De winnaar geeft de uitslag voor zondag door op het uitslagenformulier dat je bij alle rondepagina’s vindt. Stem bij 1-1 even af wie de uitslag doorgeeft. De uitslagen voor ronde 1 kunnen hier doorgegeven worden.

Inschrijvingen

Bekijk onderstaand alle deelnemers aan het Stibus Woonkamer Open
(Na het invullen van het formulier kan het enkele minuten duren voordat het hier getoond wordt.)

 

Aanmelden Ronde 2

Schrijf je hier in voor de tweede ronde

Aanmeldingen Ronde 2

Onderstaand de lijst van de aangemelde deelnemers voor ronde 2
(Na het invullen van het formulier kan het enkele minuten duren voordat het hier getoond wordt.)

Woonkamer Open - Uitslagformulier

Woonkamer Open - Alle uitslagen